Rittenadministratie

Wil je echt geen bijtelling betalen voor jouw zakelijke auto? Dan mag je niet meer dan 500 privékilometers per jaar maken.

Echter als je aan de Belastingdienst wil bewijzen dat je niet meer dan 500 kilometer privé gereden hebt met je zakelijke auto, zul je een heldere en sluitende rittenregistratie bij moeten houden. Je zult ook de ‘verklaring geen privégebruik auto’ moeten invullen voor de Belastingdienst, want zij willen er 100% zeker van zijn dat je de auto van de zaak niet privé gebruikt, althans er niet meer dan 500 kilometer per jaar privé mee rijdt. Alle andere kilometers in jouw rittenadministratie mogen alleen zakelijke kilometers zijn. 

Mocht je toch over die grens van 500 kilometer heen komen in een jaar, dan zul je alsnog de bijtelling moeten betalen.

Kalenderjaarbasis

De 500 kilometers die je privé mag rijden, gelden voor een heel kalenderjaar; van 1 januari tot en met 31 december dus. Als je de auto slechts een paar maanden in je bezit hebt in een jaar, moeten de kilometers omgerekend worden naar een kalenderjaar.

Een voorbeeld

Voor de maanden november en december gebruik je je nieuwe zakelijke auto, waar je geen bijtelling over wil betalen. Je rijdt tussen 1 november en 31 december bijvoorbeeld 100 privékilometers.

Dat betekent dat deze 100 kilometers gedeeld moeten worden door 2/12 (2 maanden van 12 in een jaar) = 600. In een kalenderjaar zou je dus 600 privékilometers rijden. Dat valt buiten de grens van 500 en dat betekent dat je bijtelling moet betalen. 

Zou je bijvoorbeeld van 1 september tot en met 31 december 100 kilometer hebben gereden, dan zou de berekening zo zijn: 100 delen door 4/12 = 300; in een kalenderjaar zou je dus 300 kilometer hebben gereden. Dat valt binnen de grens van 500 en betekent dat je geen bijtelling hoeft te betalen.

Let dus goed op; wanneer je de auto van de zaak niet het gehele jaar rijdt, gaat de grens van 500 privékilometers ook omlaag.

Rittenadministratie online of met Excel

Hoe ga jij je rittenadministratie bijhouden?

Het is het handigst om je rittenadministratie online bij te houden en dat kan natuurlijk makkelijk via je smartphone. Je kunt online verschillende handige tools vinden om je registratie bij te houden; meestal vul je slechts de begin- en eindbestemming in. Je kunt als omschrijving bijvoorbeeld een klant of project toevoegen. 

In Excel zou je ook een gratis rittenadministratie bij kunnen houden. Excel kan automatisch de kilometers voor je berekenen en invoeren kost niet heel veel tijd. Op deze manier zit er echter wel een kans in om hier en daar een foutje te maken. Een speciale online tool is waarschijnlijk gebruiksvriendelijker.

Verplichte vereisten bij rittenregistratie

De kilometerregistratie moet te allen tijde aan verschillende regels voldoen, anders is deze niet geldig. Wat er allemaal in moet staan, kun je hieronder lezen:

  • Het merk en type van de auto
  • Het kenteken van de auto
  • De periode waarin je de auto tot jouw beschikking hebt
  • De ritgegevens; geef aan of de rit zakelijk of privé is. Verder is het nodig dat je de datum van de rit, de begin- en eindstand van de kilometerteller en het adres van vertrek en aankomst invult

Voor bestelauto’s, taxi’s en rij-instructeurs geldt dat zij een minder uitgebreide rittenadministratie mogen voeren. Je zou in zulke gevallen zelf al je kilometers handmatig bij kunnen houden, maar soms is dat niet erg praktisch. 

Wanneer de auto alleen zakelijk rijdt, is een automatische rittenregistratie fijner. Een black box of GPS-systeem kan een prima oplossing zijn.

Je wil geen rittenadministratie

Als je het allemaal veel te gecompliceerd vindt worden en je geen rittenadministratie wil bijhouden, kun je er ook voor kiezen om een auto te huren. Dan trek je deze kosten gewoon zakelijk af. 

Je kunt natuurlijk ook privé een auto kopen en je zakelijke kilometers voor €0,19 per kilometer in mindering brengen op je winst. Of je gebruikt je zakelijke auto gewoon ook altijd privé, maar dan krijg je wel te maken met de fiscale bijtelling.   

De Belastingdienst beschouwt jouw auto van de zaak dan als extra inkomen en daarom zul je meer inkomstenbelasting moeten betalen.

Conclusie

Het is maar net waar je voor kiest. Als je van plan bent niet over die 500 privé kilometers heen te gaan per jaar – omdat je bijvoorbeeld een tweede auto hebt – dan kun je er voor kiezen een keurige rittenadministratie bij te houden.

Als je echter weet dat je de auto vaak privé gaat gebruiken, is het misschien verstandiger om gewoon de bijtelling te betalen. Ga geen trucjes uithalen om onder deze 500 kilometer te kunnen blijven!

Je zou wel kunnen besparen op bijtelling als je voor een elektrische auto kiest, of als je voor een niet al te dure auto gaat. It’s up to you!

You May Also Like