Review: Think And Grow Rich van Napoleon Hill

‘Think And Grow Rich’ van Napoleon Hill; het is een van de meest succesvolle boeken over hoe je rijk kan worden door middel van het verkrijgen van de juiste mindset. Succes is volgens hem het resultaat van de manier waarop je denkt.

Het is niet het allerleukste boek om te lezen, laten we eerlijk zijn, toch blijken een aantal lessen uit dit bijna antieke boek – 1937! – nog altijd reëel.

Maar is het echt zo ontzettend makkelijk om rijk te worden? Lees verder om te ontdekken wat dit boek jou kan leren!

Waarom schreef Hill dit boek?

Napoleon Hill wilde begrijpen hoe je rijk kunt worden en heeft daarom tientallen jaren onderzoek gedaan naar rijke en succesvolle mensen. Hij heeft zijn uiterste best gedaan om de geheimen achter hun succes te begrijpen. Ook heeft Hill hun gemeenschappelijke kenmerken nauwkeurig in beschouwing genomen. 

Hill kwam er uiteindelijk achter dat het allemaal om ‘mindset’ draait en hij beschrijft zijn ondervindingen in 13 principes.

‘Think And Grow Rich’ werd in 1937 voor het eerst gepubliceerd, maar is volgens velen nog altijd actueel.

De belangrijkste lessen uit Think And Grow Rich

1. Verlangen

‘Gedachten zijn dingen’ suggereert Hill. Allereerst moet je een concreet doel hebben, een doel waar je erg naar verlangt. Dit geeft je de motivatie om jouw doel te gaan behalen. Rijk worden is het middel om jouw doel te behalen. Vraag jezelf dus af waarom jij rijk wil worden en wat je vervolgens met je geld wil doen. 

2. Geloof en overtuiging

Je moet in je doel geloven en oprecht voelen dat je je doel gewoon gaat behalen. Heb vertrouwen in jezelf en in het slagen van jouw missie.

3. Autosuggestie

Dit gaat over jouw diepgewortelde overtuigingen. Ga voor je eigen overtuigingen, en laat je niet demoraliseren door – vaak negatieve – overtuigingen die de maatschappij je probeert op te leggen.

4. Specialistische kennis

Lees jezelf in over strategieën die mensen rijk hebben gemaakt, doe veel kennis op door onderzoek.

5. Verbeeldingskracht

Visualiseer je dromen. Op deze manier houd jij jouw doel scherp voor ogen en behoud je een positieve mindset. 

6. Gestructureerde planning

Helaas, met alleen visualiseren kom je er niet. Maak een perfecte planning. Beschrijf stap voor stap hoe je je doel gaat bereiken.

7. Besluitvaardigheid

Je besluit serieus om rijk te worden. Al jouw beslissingen zullen vervolgens in lijn moeten zijn met dit belangrijke besluit. Bij alles wat je doet, zal je jezelf continu af moeten vragen of het bijdraagt aan jouw doel.

8. Volharding

Volharding is enorm belangrijk, want je zal altijd tegenslagen te verwerken krijgen. Blijf volhouden, vallen en opstaan is nu eenmaal ‘part of the deal’. Je leert ervan en je komt er uiteindelijk weer sterker uit. 

9. De kracht van de Mastermind

Organiseer bijeenkomsten met gelijkgestemden, zodat jullie elkaar kunnen helpen. Het is van groot belang om je te omringen met mensen die bij voorkeur slimmer, rijker en al verder zijn dan jij. Net als je ook kan lezen in ‘Poor Dad, Rich Dad’.

10. De wonderlijke transformatie van Seksuele Energie 

Het komt erop neer dat wanneer je op de juiste manier gebruik maakt van je seksuele energie, je veel kan bereiken. De auteur claimt dat als je je eigen seksualiteit omarmt, je dit vaak in je voordeel kan gebruiken. Je kan het opvatten als een soort van ‘gooi al je charmes in de strijd’.

11. Het onderbewustzijn

Je moet leren je onderbewustzijn te beïnvloeden. Weg met de ‘limiting beliefs’, deze houden je tegen in het bereiken van je doel. Als je jezelf op een beperkende gedachte betrapt, vertel jezelf dan het tegenovergestelde.

Meditatie is een goede manier om mindfullness te bereiken.

12. Het Brein

Ons brein is krachtig volgens Hill en we zijn zelf in staat om onze gedachten – ook ten positieve – te beïnvloeden. 

13. Het Zesde zintuig

Luister goed naar jezelf, wees intuïtief. Sta open voor tekens aan de wand en je onderbuikgevoel. Heb vertrouwen in jezelf.

Voorbeelden

‘Think and Grow Rich’ bevat een aantal voorbeelden van succesvolle mannen. 

Hill vertelt onder andere het verhaal van Thomas Edison, over de uitvinding van het gloeilampje. Edison faalde meer dan duizend keer voordat hij slaagde. Het voorbeeld van Edison is dan ook een uitstekend voorbeeld van doorzettingsvermogen. Er zijn daarnaast voorbeelden van Henry Ford en ook hier komt naar voren dat hij succesvol was vooral dankzij zijn enorme doorzettingsvermogen.

Minpunten ‘Think And Grow Rich’

‘Think and Grow Rich’ voelt letterlijk wat antiek aan. Er zijn logischerwijs veel dingen veranderd in de afgelopen 80 jaar.

Een aantal van Hill’s grote voorbeelden kunnen wel een update gebruiken, door bijvoorbeeld eens een modernere versie als Bill Gates aan te halen.

Het boek heeft een behoorlijk seksistische kijk op vrouwen en is daarom niet meer echt van deze tijd. Er zijn nagenoeg geen voorbeelden van succesvolle vrouwen. Echter zijn deze wel succesvol als ‘de vrouw van’. Te ouderwets voor deze tijd.

Verder schrijft Hills vaak op een niet praktische, maar juist op een heel aparte, mystieke manier.

Conclusie

De wijsheden die Hill in ‘Think and Grow Rich’ beschrijft, zijn in een aantal opzichten tijdloos, bepaalde beschreven wetten en regels zijn universeel. Echter zoals je eerder hebt kunnen lezen, voelt het toch ook vaak ouderwets aan en niet meer van deze tijd.

Je kan in dit boek stapsgewijs zijn strategie volgen ‘voor een succesvol en voldaan leven’. Het boek is een klassieker op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en succes. 

Je zult zeker verbaasd zijn over de gelijkenis tussen de economie van tachtig jaar geleden en die van vandaag de dag. 

Sommigen die dit boek bestudeerden, beweren dat het hun leven veranderd heeft.

You May Also Like