De voordelen en nadelen van het beleggen met een hefboom

Steeds meer beleggers en handelaren houden zich actief bezig met leverage trading, ook wel beleggen met hefboomwerking genoemd. Leverage trading houdt in dat men zijn of haar inleg kan vermenigvuldigen met een bepaalde factor om zo met een relatief klein bedrag een grotere positie in te nemen. Maar hoe werkt dit nou precies? En wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Met toepassing van het hefboomeffect op aandelen is een belegger in staat om meer impact te creëren met de middelen die deze ter beschikking heeft. Met andere woorden, met dezelfde inzet of inleg kan de belegger meer of grotere posities beheren.

Hoe werkt het?

De financiële hefboomwerking houdt in dat een belegger geleende middelen (de hefboom) gebruikt om effecten te kopen. Beleggers kiezen voor het handelen met hefboomwerking zodat zij zelf minder “equity” hoeven aan te wenden. Met het financiële hefboomeffect is het mogelijk om met een relatief klein bedrag (wat dient als borgstelling) een positie van grotere onderliggende waarde te beheren. Deze kleine garantie wordt ook wel de marge genoemd. Een hefboom stelt beleggers dus in staat om een order te plaatsen die een onderliggende waarde heeft welke veel hoger ligt dan hun werkelijke storting of inleg. Een van de redenen dat steeds meer beleggers er voor kiezen om met een hefboom te beleggen is dat zij een grotere winst kunnen behalen, dat is niks nieuws. Maar dit houdt echter ook in dat beleggers andersom ook het risico lopen om meer verlies te leiden.

Een hefboom wordt altijd weergegeven als een verhouding, bijvoorbeeld 1:100. De hefboom fungeert als een multiplier. Dit kan uitgelegd worden met een kleine berekening: Stel dat een belegger voor €100,00 wil gaan beleggen in aandelen van bedrijf A. Deze aandelen kosten €20,00 per stuk. Wanneer de belegger zou beleggen zonder hefboom zou deze vijf aandelen (5×20= €100,00) kunnen kopen. Als deze zelfde belegger wel een hefboom toe zou passen, zouden de zaken anders liggen. Stel dat deze belegger weer voor €100,00 wil gaan beleggen in aandelen van bedrijf A, met de hefboom 1:50. Waar deze belegger eerst vijf aandelen kon kopen kan deze nu vijfentwintig aandelen kopen.

De voordelen van beleggen met hefboomwerking

Het grootste voordeel van beleggen met een hefboom is natuurlijk dat met een kleiner bedrag hetzelfde potentiële rendement behaald kan worden. Een ander voordeel van een hefboom is dat ook ingezet kan worden op koersdalingen. Zo kan er dus alsnog winst gemaakt worden, ook als de koersen zakken. Daarnaast wordt de winst dus vermenigvuldigd (door de multiplier) wanneer er goed wordt ingezet.

Natuurlijk zitten er naast voordelen ook een aantal nadelen en risico’s aan het beleggen met een hefboom.

De nadelen van beleggen met hefboomwerking

Hefboomproducten zijn over het algemeen gericht op de korte termijn. Met behulp van een hefboom kunnen beleggers namelijk met een kleine inzet flink profiteren van korte termijn schommelingen van de koersen. Koersen zijn echter vrij onvoorspelbaar op korte termijn, daarom worden hefbomen veel gebruikt om te speculeren. Daar zit veel risico aan verbonden.

Dit risico is hoog. Bij een verkeerde speculatie kunnen beleggers namelijk een deel van hun inzet, de gehele inzet en zelfs nog meer dan hun inzet verliezen. Ook zijn het vaak ingewikkelde producten waardoor het voor beginnende beleggers vaak niet verstandig is om zich eraan te wagen.

Om dit allemaal even kort samen te vatten, leverage trading wordt steeds populairder. Een hefboom is een beleggingsinstrument dat ervoor zorgt dat beleggers met een klein inlegbedrag een grote beleggingspositie in kunnen nemen. Het grootste voordeel van beleggen met een hefboom is dan ook dat met een kleiner bedrag hetzelfde potentiële rendement behaald kan worden. Beleggen met een hefboom is echter niet zonder risico. Deze hefbomen worden namelijk veel gebruikt om te speculeren. Bij een verkeerde speculatie kunnen beleggers een deel van hun inzet, hun gehele inzet of zelfs meer dan hun inzet verliezen. Weeg deze voor- en nadelen dan ook goed tegen elkaar af.

You May Also Like